Kendini Öğrenmek ( İnsan’ın Yapısı )

KENDİNİ ÖĞREN (İNSANIN YAPISI) – Kitabımın 9. Sayfasından 22. Sayfaya kadar bakınız

Yıllardır İNSANIN KENDİSİNİ TANIMASI konusunda yaptığım uzun araştırma ve incelemelerden edindiğim tespite göre, bir şeyin anlaşılması için; o şeyin varoluş nedenlerini, nasıl oluşup geliştiğini ve hangi anlamda neye yaradığını, ilk önce öğrenmek gerekir. Öğretimizin konusu İSANIN KENDİSİNİ TANIMASI OLDUĞUNDAN, şekil ve Öz’den oluşan İNSANI her yönü ile inceleyip öğrenmek gerekir.

Vücudumuz ve işleyişi kavranınca, sıradan yaşam anlamsız ve amaçsız kalır. Çünkü, içinde daha fazla varoluş nedenleri taşıyan bir başka yaşam tarzının varlığını, içgüdüsel olarak sezinlemekteyim.

İnsan içsel gelişmeye giden yola adım attığında, hepimizin (bütün varlıkların), bu dünyanın ve de evrenin bir parçası olduğunu ve aslında, insanla evrenin bir bütünü oluşturduğunu anlamaya başlar.

Alevi Öğretisindeki “Vahdeti Vücut ve Aynel (Ene)l Hakk” kavramını anlayarak yaşayanlar, bir bütünün şuurlu halkalarını oluşturan ve gelişip olgunlaşan kâmil- insanlardır.

Aslında, günümüz insanının sorunu, kendisini sadece fiziksel varlık olarak görüp, zihin ve duygulardan oluştuğunu düşünerek KİŞİLİĞİ ÖN PLANA ÇIKARMAKTADIR.

Ayrıca insan, bedeninden ayrı olarak, zihnin ve fiziksel olgularla açıklanamayacak duyguların varlığını kabul edenler de bunları tam anlamıyla yerlerine oturtamıyorlar.

Halbuki, eski Hint, Çin ve Mısır Öğretilerinde insan yapısıyla ilgili içsel gerçekler biliniyor ve din adamlarının gördüğü eğitimin bir parçası sayılıyordu. Bu bilgilerin büyük çoğunluğu, Teozofik Derneğini kuran Amerikalı bilim adamı bayan H. P. Blawatsky’nin çalışmalarıyla aydınlanmıştır. Bu eski yapıt ve öğretilerde; oluşum ile ilgili bilgiler, maddenin atomik yapısı ve modern astronominin konusu olan yıldızlar, gezegenler ve sistemlerle ilgili bilgiler de yer alır. Bütün bular ve daha fazlası o zaman biliniyordu. Onlar insanın gerçek yapısını anlayarak, fiziksel beden, zihin ve duygular arasındaki ilişkileri çözerek, insan varlığının çok ince ve iç içe geçmiş etmişler. Başka bedenlerden oluştuğunu da tespit etmişler. Bâtıni – İçrek – Ezoterik ve Alevi öğretilerine göre, tam gelişmiş olgun insan (İNSANİ KAMİL); DÖRT BEDENDEN OLUŞUR. İnsan organizması belli koşullar altında, şuur faaliyetleri için, fizik bedenden daha elverişli ve uyumlu yeni ve bağımsız bedenler geliştirebileceği bir yapıya sahiptir. İç içe geçmiş ve çok ince yeni bedenlerden oluşan şuur, kendini yönetecek yeteneğe sahip olduğu gibi, fizik beden üzerinde de tam bir hakimiyete sahiptir.

Batıni – İçrek – Ezoterik düşünür Gurdjief araştırma ve incelemeleri sonucu elde ettiği verilerle dört bedeni ve fiziki bedenimizdeki enerji merkezlerini şu şekilde ifade etmektedir (kitabımın 10. 11. 12. 13. 14. 15. Ve 16. sayfalarına bakınız).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir